לא רק קורונה
המהפכה ההגיינית של מקומות העבודה
בעקבות משבר הקורונה מעסיקים ועובדים למדו להבין את הקשר הישיר בין רמת ההיגיינה של מקום העבודה לבריאות העובדים, כמות ההיעדרויות והירידה בתפוקה. השמירה על סביבת עבודה בריאה והגיינית היא כבר לא בגדר המלצה, כי אם כורח המציאות, וחלק מהאחריות של כל מעביד בעולם מכנים את זה “סנדרום המשרד החולה”.
היעדרויות עובדים ממקום העבודה, ובפרט היעדרויות שאינן מתוכננות, מהוות בעיה תפעולית וכלכלית עצומה למעסיקים, ועלויותיהן עלולות להגיע לעד 20% מעלויות השכר. מחקרים מראים שכ- 25% מהיעדרויות העובדים, עקב מחלה, נגרמות בשל בעיות בריאות הקשורות למערכת הנשימה או לאלרגיות, ועוד כ- 7% מהן נגרמות בשל בעיות נשימה כרוניות, כשבעונות בהן משתוללת מגפת השפעת ויש הדבקות, המספרים עוד עולים.
לא רק קורונה – הדבקה במקום העבודה
בשנתיים האחרונות, בעקבות מגפת הקורונה, חברות ועסקים הפכו למודעים יותר לצורך לעמוד בסטנדרט גבוה של היגיינה על מנת לשמור על בריאות העובדים. אלא שהבעיה לא נגמרת במניעת ההדבקה בנגיף הקוביד, המועבר ברסיסים טיפתיים, שכן משרדים ומקומות עבודה רבים אינם מודעים לכך שחלליהם מהווים מלכודות תברואתית הצוברת אבק פסולת, לכלוך, אלרגנים, נבגי עובש, פטריות ובקטריות.
תסמונת הבניין החולה (Sick Building Syndrome) היא פתולוגיה רפואית ידועה המתארת מצב בו אנשים הנמצאים הרבה ביחד, בבניין אחד, סובלים מזיהומים בשל גורמים שונים הנמצאים בתוך הבניין או בסביבתו, כשאחד המזהמים העיקריים הוא השטיחים.
חברת “האחים עיני”, מתמחה מזה למעלה מ- 70 שנה בניקוי אריגים, שטיחים, וילונות ובדי ריפוד במגזר העסקי והפרטי. איציק עיני, ראש תחום המגזר העסקי בחברה מחזק את הממצאים שכ- 75% מהזיהום בחלל המשרדי מקורו בלכלוך שהצטבר בנעלי האנשים שנכנסו לחלל. “בכל חלל עבודה ושטח ציבורי בו ישנה תנועת אנשים הנכנסים מבחוץ בנעליים, השטיחים המשרדיים סופגים, מדי יום, כמויות גדולות של לכלוך, אבק ובוץ, לרבות רכיבים אורגניים כנגיפים, בקטריות ופטריות המתרבים בהם והופכים את חלל העבודה למערכת אקולוגית שהיא קרקע פורייה להתרבות מחלות.”
ההבדל בין נקי ל"נראה נקי"
לדברי איציק, השטיחים, אמנם סופגים את מירב הלכלוך, אולם בעיית ההיגיינה במקומות העבודה אינה נעצרת רק שם. גם הווילונות ואריגי הריפוד של הכיסאות ופינות הישיבה סופחים מזהמים ורעלים שעלולים להזיק לעור, לריריות ולדרכי הנשימה, ולגרום לעובדים להתעטש ולהתגרד, לסבול מכאבי ראש ובחילות, ולפתח תגובות אלרגיות ומחלות בכלי הנשימה.
“אחת הטעויות הנפוצות” מוסיף איציק “היא חוסר המודעות לצורך בתחזוקה שוטפת של שטיחים ווילונות באמצעות ניקוי מקצועי. שיטת הג’נטל קלין שפיתחנו מסלקת ביסודיות לכלוך, אבק, כתמים בקטריות ומזיקים, ויחד עם זאת היא גם שומרת על אורך חיי השטיחים והווילונות.
פתרונות מותאמים לכל עסק
בדומה למהפכה הארגונומית שעבר שוק העבודה בעשר השנים האחרונות כאשר מעסיקים הבינו שאם הם רוצים להגביר את התפוקה עליהם לספק לעובדים סביבת עבודה נוחה המותאמת לצרכיהם ברמה הפיזית. כך על המעסיקים לגלות פרואקטיביות ולספק לעובדים שלהם סביבת עבודה נקיה.
לדברי איציק: “לכל עסק יש רמת שונה של חשיפה ללכלוך ולזיהום והיא תלויה בעיקר בכמות התנועה – מספר הכניסות אליו. לכן אנחנו מעניקים ללקוחות העסקיים שלנו יעוץ ללא תשלום שבמסגרתו מומחה מטעמנו מגיע אל החברה, מאתר את נקודות החולשה ההגייניות במקום, וממליץ להם על תוכנית תחזוקה שנתית. בנוסף, אנו גם נותנים ללקוחותינו המלצות כיצד לשמור על הניקיון בין ניקוי לניקוי.”
“יש היום פתרונות מעולים לכל סביבת עבודה. החל ממדרכי כניסה הלוכדים את הלכלוך והלחות שבסוליות הנעליים, מונעים את המעבר שלהם אל תוך החלל ואל השטיחים, ומצמצמים את הצורך בתחזוקה וניקיון, ועד לניקוי מקצועי יסודי של השטיחים, הווילונות והריפודים במשרד. ניקוי השטיחים הוא רב שלבי וכולל, קרצוף יסודי, שאיבה יסודית, ומספר שטיפות מסוגים שונים בהתאם לסוג השטיח או הבד, לשטיחים ניידים הניקוי נעשה במפעל אחים עיני על ידי שיטת 8 השלבים. וכן ניקוי וייבוש ווילונות בשיטה ורטיקלית הנעשית גם במפעל אחים עיני על מנת לשמור על הטקסטיל וסיבי הבד.” אז אם אתם מעסיקים ומנהלים אנשים, דואגים לבריאותם, ורוצים לצמצם את ההיעדרויות שלהם כדי להבטיח תפוקות גדולות יותר ולחסוך בעלויות, השקיעו בניקיון המשרדים ומתחם העבודה שלכם. זה ישדרג את חווית העבודה של העובדים שלכם, ישפר את בריאותם והתוצאות לא יאחרו לבוא – גם בירידה בהיעדרויות.